Renotec uitgelicht
Industrie maakt plaats voor wonen.
De geest is uit de fles. Er komen 33 wooneenheden bij op de voormalige site van Renotec. Als dorpspartij staan we achter kwalitatieve woonprojecten, maar erkennen evenzeer dat elk nieuw ‘groot’ project weegt op de draagkracht van de buurt waarin dat gebeurt. In dit Renotec dossier waren we dan ook heel erg kritisch en eigenlijk zelfs koele minnaars.
Concreet komen er zowel klassieke woningen als appartementen.
Laat twee dingen in dit verband alvast glashelder zijn.
-
- Ten eerste doorloopt elk bouwproject een intensief voortraject. Ook dit dossier begon initieel veel groter dan het uiteindelijke project dat werd ingediend.
-
- Ten tweede zijn wij uiteraard geen voorstander van hoogbouw. Ter verduidelijking, de definities met betrekking tot hoogbouw variëren, maar algemeen gesteld spreken we in België over hoogbouw als het gaat over een gebouw van 25 meter en hoger. Dat zullen we nooit toelaten in Wijnegem!
Voor de rest beoordelen wij elk bouwproject op basis van de informatie die we krijgen en vooral de adviezen die we krijgen. Zijn de adviezen van alle instanties positief, dan hebben we weinig politieke ruimte om het ontwerp fundamenteel te wijzigen. Dit is ook waar we als partij voor staan: integer en geen beslissingen à la tête du client. Deze werkwijze zorgde er in het verleden soms voor dat sommige projecten die we als partij minder genegen waren toch doorgingen, maar evengoed niet door konden gaan.
Willen wij dat de leefbaarheid van de hele wijk in elk project voorop staat? Absoluut!
Wensen wij minder drukke en verkeersveilige straten? Absoluut!
Willen wij dat de kinderen van de huidige Wijnegemnaars in hun favoriete dorp kunnen
blijven wonen? Absoluut.
Willen we een beter evenwicht tussen open ruimte en verharding? Absoluut.
Vanuit deze bril en perspectief hebben we de afgelopen jaren gewogen op de politieke agenda. In dat proces zijn we soms erg goed geslaagd (kijk naar de veiligheidsingrepen in de schoolomgeving, de onthardingsprojecten, het ondersteunen van onze verenigingen met infrastructuur en extra financiële middelen, enzovoort), maar soms hebben we ook water bij de wijn moeten doen. Zo gaat dat wanneer je constructief samenwerkt op politiek en ambtelijk niveau maar toch soms anders denkt over bepaalde projecten. De uiteindelijke beslissing in een college gebeurt steeds collegiaal, maar dat neemt niet weg dat er soms meningsverschillen zijn.
Bij ruimtelijke ordening wordt echter veel bepaald door de rechtszekerheid en het wettelijke kader waaraan elke beslissing moet worden afgetoetst.
Het allerliefst hadden we een groot groen binnenpark voor de Renotec site gehad, maar dat bleek niet realistisch. Je moet immers steeds rekening houden met eigendomsrechten en de vastgelegde bestemming. Niettemin zijn we blij dat er een groot stuk openbaar domein en trage weg bij zal komen voor iedere Wijnegemnaar.
Voor de rest hebben we als partij steeds ons standpunt, onder andere op basis van de input uit de buurt, hard proberen te maken bij alle stakeholders. Finaal konden we niet meer doen dan alle adviezen naast elkaar leggen en op basis daarvan een oordeel vormen. Weigeren voelde gevoelsmatig het beste aan, maar zou indruisen tegen de huidige stedenbouwkundige beleidslijn. Dat die beleidslijn moet veranderen en versterkt worden, is wel duidelijk en staat voor onze partij meer dan ooit als een paal boven water. Het kan en moet anders !!
Tot slot en samenvattend: wat de uitkomst in deze ook is geworden, we vinden het belangrijk dat de Wijnegemnaar weet dat we ons volle gewicht in de schaal hebben gelegd om de belangen van de buurt te verdedigen ook al is de teleurstelling bij sommigen rond de finale beslissing (zeer te begrijpen) groot.